1 Şubat 2016 Pazartesi

Örnekleme

Bir konuyu pekiştirmek, ileri sürülen bir iddiayı inandırıcı kılmak amacıyla başvurulan yöntemdir. Soyut bir düşünceye somutluk ve görünürlük katar, söylenilmek isteneni oyuncunun zihninde canlandırır. Yerinde kullanılan bir örnek bazen sayfalarca yapılan açıklamalardan daha etkilidir.
"Büyük adamlar, bağlandıkları ilkelerden, inandıkları doğrulardan asla ödün vermezler. Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı'ndan önce halkın kendi kendisini yönetmesi gereğine inanmıştır. Bu görüşünden asla vazgeçmemiş, Erzurum ve Sivas Kongrelerini bu  doğrultuda oluşturmuş ve yönetmiştir. TBMM'ni açması ve cumhuriyet'i ilan etmesi hep bu inancın sonucudur.
Not: Bir karşılaştırma, öyküleme ya da tartışma, başka bir iddiaya bağlanıyorsa ve bu iddia kanıtlanma yoluna gidiliyorsa örnekleme dönüşür:
"Bir yapıtın okunmasını sağlayan içerikten çok sanat niteliği taşımasıdır.
Yaban romanı da Ateşten Gömlek de Kurtuluş Savaşı'nı anlatır; ikisi de bir ulusun yaratıcılığını ve dayanma gücünü anlatır. Ateşten Gömlek'te yalnız içeriğe önem verilmiştir, oysa Yaban romanı sanat kurallarına da sıkıca  sıkıca bağlı kalınarak yazılmıştır. Yaban romanının daha çok okunması bundan kaynaklanır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder