15 Ocak 2016 Cuma

Fiilimsi

Fiil soylu olup, belli eklerle türetilerek isim, sıfat ya da zarf görevinde kullanılan sözcüklerdir. Fiile benzerler ancak fiiller gibi çekimlenemezler.
"Yağmurun yağması, çiftçileri çok sevindirdi." cümlesinde 'yağmak' fiili, "-sı" tamlanan eki alarak isim-fiile dönüşmüş ve 'yağmur' ismiyle bir isim tamlaması oluşturmuş.
"Bozulan konserveleri fabrikaya iade etti." cümlesinde 'bozulmak' fiili "-an" eki almış ve sıfat-fiile dönüşerek konserveleri niteleyecek bir görevde kullanılmış.
"Yaz akşamları, eve ancak hava kararınca girerdik." cümlesinde 'kararmak' fiili "-ca" eki alarak zarf-fiile dönüşmüş ve cümlede yüklem olarak kullanılan 'girerdik' fiilinin zamanını belirtmek için kullanılmış.
Buna göre fiilimsileri üç başlık altında inceleyebiliriz:

İsim-fiiller: Mastar ve eylemlik olarak da adlandırılırlar. Fiillerden '-me, -mek ve -iş' ekleriyle türetilip isim görevinde kullanılan sözcüklerdir. İsim-fiilleri diğer fiilimsilerden aırabilmek için fiilimsiye isim hal eklerini getirmeyi deneyebiliriz. Eğer isim hal eklerini alabiliyorsa isim fiildir.
"Kitap okumak en büyük tutkumdur." (oku- fiili mastar eki olan -mak ekini alarak isme dönüşmüş. Bunun sağlamasını yapmak için isim hal eklerini getirelim: okumaya,okumayı,okumakta,okumaktan.)
"Üç günden beri aramamasına üzüldüm." (ara- fiili, fiil olumsuzluk eki -ma almış. daha sonra -sı tamlanan eki ve ismin yönelme eki olan -a ekini almış.)
Not: Fiil olumsuzluk eki "-ma/-me" yi, isim-fiil eki "-ma/-me"den ayırabilmek için, cümlenin anlamına bakmak gerekir. Eğer hala kelimenin isim-fiil olduğundan şüpheleniyorsanız, kelimenin sonun ismin hal eklerini getirin.
Not: Bazı eylemsiler, kalıplaşarak bir varlığa isim olmuş olabilirler.Bu durumda eylemsi değil, isim olmuşlardır.

Sıfat-fiil: "Ortaç" olarak da adlandırılan sıfat-fiiller, fiillerin "-an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek, -miş" ekleri eklenerek türetilmesi ile oluşurlar ve sıfat görevinde kullanılırlar.
"Burası gerçekten görülesi bir yermiş." (görül- türemiş fiiline '-esi' ortaç eki eklenerek oluşturulan sıfat-fiil, 'bir yer' sıfat tamlamasını niteleyen bir sıfat görevini almıştır.)
"Küçük kasabalarda hep bildik sorunlarla karşılaştık." (bil- fiiline '-dik' ortaç eki eklenerek oluşturulan sıfat fiil, 'sorunlarla' sözcüğünü niteleyen bir sıfat olmuştur.)
"Kervanımız geçilmez çölleri geçti." (geçil- türemiş fiiline '-mez' ortaç eki eklenerek oluşturulan sıfat-fiil, 'çöller' sözcüğünü niteleyen bir sıfat olmuştur.)
Sıfat-fiiller, aynı sıfatlar gibi adlaşabilirler: "Soruyu bilenler ödüllendirildi." (bil- fiili '-an' ortaç ekini alarak sıfat-fiil olmuştur. 'bilen kişiler' tamlaması adlaşarak 'bilenler' halini almıştır.)
Not: Sıfat-fiiller, bazen cümlede sıfat görevinde kullanılmayabilirler ancak bu sıfat-fiil olduklar gerçeğini değiştirmez. "Bu görevi çok istediğinizi biliyorum." cümlesinde 'istediğiniz' sıfat-fiili, sıfat görevinde kullanılmamıştır ancak nitelediği sözcük (istediğiniz görev) dolayısıyla sıfat-fiil görevini kaybetmemiştir.
Not: Bazı sözcükler ortaç eki aldığı halde kalıplaşmış ve isim olmuştur: "Yoksullara yakacak yardımı yapıldı." cümlesinde aslında bir sıfat-fiil olan 'yakacak' sözcüğü, kalıplaşmış bir anlam ifade eder ve isim olarak kabul görür.

Zarf-fiil: Bağ-fiil ya da ulaç olarak da bilinen zarf-fiiller, fiillere '-ip, -erek, -meden, -meksizin , -dikçe, -ince, -eli, -ken,-a, …-r …-mez, -esiye, -casına' ekleri eklenerek türetilip zarf görevinde kullanılan sözcüklerdir. Cümleleri zaman veya durum yönüyle tamamlarlar.
'Kasadaki domatesleri, seçerek aldı.' (seç- fiiline, '-erek' ulaç eki eklenerek yapılan bağ-fiil, cümledeki durum anlamını tamamlamıştır.)
'Sorulara düşünmeden cevap verdi.' (düşün- fiiline '-meden' ulaç eki eklenerek yapılan zarf-fiil, cümledeki durum anlamını tamamlamıştır.)
'Sofraya oturur oturmaz bir bardak su istedi.' (otur- fiiline '...-r ...-maz' ulaç eki eklenerek yapılan zarf-fiil, cümledeki zaman anlamını tamamlamıştır.)
Not: Ulaç eklerinden '-ken', ad soylu sözcüklere de eklenebilir. Bu durumda oluşan sözcük zarf görevi görür ancak zarf-fiil olmaz: 'Yağmur yağarken evden dışarı çıktım.' cümlesinde yağ- fiili '-ar' fiilden isim türeten yapım ekini alarak isim olmuştur. '-ken' eki ile zarf görevini almış ve cümleye zaman anlamı katmıştır ancak fiilimsi olmamıştır. Ayrıca bazı sözcükler ulaç eki aldıkları halde ulaç olmazlar: 'Başvuru için danışmadan belge alabilirsiniz.' cümlesindeki 'danışma' sözcüğü, isimdir ve bir yer adı belirtir. Dolayısıyla zarf-diil değildir. Ancak 'Ona danışmadan bu konuda karar verme.' cümlesinde söz konusu olan danış- fiilidir ve '-dan' ulaç eki alarak zarf fiil olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder